Proc obchodovat opce

05.08.2012 20:25

 

Proč obchodovat opce ?

Jako opční obchodník můžete využívat celou řadu základních i velmi komplexních opčních strategií, které Vám umožní sestavit obchod pro jakoukoliv fázi a dění na trhu. Opce můžete použít v situacích, kdy očekáváte:
Výrazný růst či oslabení trhu
Setrvání trhu v rámci určitého cenového pásma, kanálu
Výrazný růst či pokles trhu při očekávání vysoké pravděpodobnosti výrazného pohybu trhu

Opce jsou rovněž ideálním nástrojem pro zajištění či diverzifikaci investičního portfolia. S pomocí opcí lze velmi jednoduše zajistit např. akciové portfolio proti neočekávanému propadu akciových trhů s velmi malou kapitálovou náročností. Základní opční strategie mohou velmi dobře posloužit jako alternativa pro klasický stop-loss v situacích, kdy se dá očekávat, že bude na trhu panovat zvýšená volatilita, což by mohlo vést k realizaci stop-lossu a ukončení celého obchodu. Při využití opční zajišťovací transakce však akciový obchod nebude ukončen a opční kontrakt bude sloužit jako efektivní zajištění celé transakce – opce bude plně nebo částečně krýt ztrátu z akciového obchodu.

Ve srovnání s ostatními druhy derivátů mají opce výhodu v podobě omezené, předem definované ztráty. Při nákupu opčního kontraktu tedy investor sice vynaloží určitou částku za pořízení opce (tzv. opční prémie), ovšem tato suma představuje zároveň maximální možnou ztrátu v situaci, kdy se očekávaný scénář nenaplní. I přesto, že by se trh od předpokládaného vývoje zcela odchýlil a např. oslabil o desítky procent, investor přesto ztrácí pouze a jenom onu opční prémii.

Opční obchodování je časově nenáročné. Vzhledem k tomu, že obchodování opcí je spíše záležitost na několik dní nebo týdnů, nikoliv hodin či minut, stačí investorům obvykle věnovat správě svého opčního portfolia minimum času při velmi zajímavém potenciálu pro zhodnocení.

Vyhledávání

Kontakt

Burzaprovsechny