Price action-obrat na 3 svickach

25.10.2012 20:02

 



V tomto příspěvku se budu zabývat blíže vstupy do obchodních pozic. Ovšem, předtím bych nejdříve popsal jednu klíčovou vlastnost svíček a svíčkového grafu, kterou je nezbytně nutné znát k pochopení tohoto tématu.



Svíčka jako support a rezistence



Maximum a minimum každé svíčky můžeme vnímat jako support a rezistenci pro následující svíčku. Tato vlastnost svíčkového grafu neplatí jen pro 5 minutový graf, ale i pro všechny ostatní časové rámce. Často si tuto vlastnost můžeme ověřit pohledem na graf, kdy uvidíme, že cena se v průběhu následující svíčky může opakovaně od této úrovně odrazit než jí překoná (obr.4).



Obr.4: Maximum a minimum každé svíčky představuje support a rezistenci pro tu následující. Proto můžeme očekávat v této oblasti cenový skok ve směru proražení.













Nákup na dně korekce vzestupného trendu



Obchodní příležitosti hledáme výhradně ve směru trendu, který identifikujeme na základě 15 minutového a hodinového grafu. Nákup se tedy bude odehrávát na dně sestupných korekcí vzestupného trendu, v případě, že k cenovému zvratu dojde v průběhu tří svíček. K nákupu dojde při proražení maxima druhé (signální) svíčky třetí svíčkou, na které nakupujeme. Maximum druhé svíčky je pro nás rezistence a při jejím průrazu vstupujeme do obchodu (obr. 5).

Vstup do obchodu se může odehrát formou nákupu za "market" nebo nastavením čekajícího nákupního příkazu na hranici 1-10 ticků + spread nad maximem signální svíčky. Osobně používám hranici 4 ticků a preferuji čekající obchodní příkazy. Ovšem ani nákupy za "market" nejsou vyjímkou.



Obr.5: Dno korekce vzestupného trendu tvoří tři svíčky (1-3). Jedná se z pohledu svíčkového grafu o formaci morning star. Nákupní přikaz nastavíme nad maximum svíčky doji (červená linie).

 













Prodej na vrcholu korekce sestupného trendu



I v případě prodejních signálů obchodujeme v rámci trendu a hledáme tedy vstupy na vrcholech vzestupných korekcí sestupného trendu. Trend identifikujeme opět na základě 15 minutového a hodinového grafu. Obchodním signálem je pro nás zvrat na třech svíčkách. K prodeji dojde při proražení minima druhé (signální) svíčky v průběhu vykreslování třetí svíčky, na které prodáváme. Minimum druhé svíčky je pro nás support a při jeho průrazu vstupujeme do obchodu (obr. 6).

Vstup do obchodu se může odehrát formou prodeje za "market" nebo nastavením čekajícího prodejního příkazu na hranici 1-10 ticků pod minimem svíčky. Osobně používám hranici 4 ticků a preferuji čekající obchodní příkazy. Ovšem ani prodeje za "market" nejsou vyjímkou.



Obr.6: Vrchol korekce sestupného trendu trendu tvoří tři svíčky (1-3). Prodejní příkaz nastavíme pod minimum druhé svíčky (červená linie).

 













"Správná" korekce



Pod pojmem "správná" korekce označuji situaci, kdy není možné vstoupit do trhu po každé sebemenší korekci, ale je třeba vybírat jen ty perspektivní pro dobrý obchod. Za správnou korekci tedy považuji takovou, která je tvořena minimálně dvěmi svíčkami nebo jedinou dostatečně vysokou před signální a protipohybem k trendu (výška korekce) minimálně o 10-15 pipů a více. Větší korekce jsou pak tvořené jak rostoucími, tak klesajícími svíčkami.

Vyhledávání

Kontakt

Burzaprovsechny